Filii Lamberti werd opgericht op 9 oktober 1978 te Diepenbeek.
Filii Lamberti werd opgericht als studentenvereniging aan het Limburgs Universitair Centrum, nu Universiteit Hasselt, voor de studenten Wiskunde, Fysica en Informatica.
Als verwijzing naar Prof. Dr. Paul Lambert (professor in de Wiskunde) en Prof. Dr. Lambert Stals (professor in de Fysica) werd de naam, Filii Lamberti, gekozen. Het doel was de studenten van Wiskunde en Fysica met elkaar te verbinden. Informatica is later toegevoegd.
Bij oprichting werden de kleuren van Filii Lamberti vastgesteld als azuur- of koningsblauw en goudgeel. Blauw is de hoofdkleur, d.w.z. dat deze kleur van het lint aan de bovenkant wordt gedragen.
De gangbare kleuren kunnen, om logistieke redenen, veranderen doorheen de jaren.
Het schild werd samengesteld uit drie delen:
In Bijlage A staat een afbeelding van dit schild.
Het verenigingslied werd geschreven in 1993 door Liesbet Thys, die toen Schacht was. Het is gebaseerd op het lied “Krambambouli”. De tekst van het Filii-lied is terug te vinden in Bijlage B.
Filii Lamberti heeft als hoofddoel de studenten Wiskunde, Fysica, Informatica, Materiomics en Statistiek met elkaar te verbinden, hen te helpen met hun studies, en hen het studentenleven van een luchtigere kant te laten bekijken.
Dit doet zij onder andere door het organiseren van lezingen, uitstappen, cantussen, fuiven, fakbars en andere studentikoze activiteiten.
Het Hoog-Praesidium bestaat uit vier functies:
Deze laatste twee functies kunnen bij uitzondering door één persoon uitgevoerd worden.
Het Laag-Praesidium kan uit een willekeurig aantal personen bestaan met functies gekozen uit:
Deze personen staan in voor de organisatie van allerhande activiteiten. Het dagelijks bestuur van de vereniging is de verantwoordelijkheid van het Hoog-Praesidium.
De Praeses, Schachtenmeester en Schachtentemmer(s) moeten vettig gedoopt zijn zoals beschreven in Art.6.2. Indien dit niet het geval is voor het opkomende Praesidiumlid, organiseert de Schachtenmeester een moment tussen de verkiezingen en de overdracht waarop de Commilito in kwestie vettig gedoopt wordt. Deze doop mag enkel bijgewoond worden door Ouderejaars die vettig gedoopt zijn en het vettig gedeelte wordt uitgevoerd door het Hoog-Praesidium.
Praesidiumleden zijn in die hoedanigheid deel van het AV.
De Corona is verder opgebouwd uit
De Schachtentafel wordt geleid door de Schachtenmeester, bijgestaan door de Schachtentemmer(s).
Verder zitten aan de Schachtentafel ook de Schachten en Stronten. Stronten zijn hier echter niet toe verplicht, tenzij het een bierdoop is (Cfr. Art.6.2.2).
Studenten van alle geslachten kunnen tot Filii Lamberti toetreden. De enige voorwaarde voor toegetreden lidmaatschap bij Filii Lamberti is de betaling van het jaarlijks lidgeld. Dit lidgeld wordt ieder academiejaar opnieuw bepaald door het Praesidium en zal niet meer bedragen dan is vastgesteld in Art. 13 van de Statuten. Na betaling is de persoon toegetreden lid en geniet deze van de voordelen. Het lidmaatschap dient ieder jaar hernieuwd te worden, met uitzondering van het huidige Praesidium, Ouw Zakken en Pro-Senioren.
Dracht van de verenigingskleuren is verplicht op alle activiteiten van Filii Lamberti en de fuiven, cantussen en galabals van andere studentenverenigingen. Indien eender wie van de vereniging gezien wordt op eerder vermelde activiteiten zonder diens verenigingskleuren, wordt er een ludieke sanctie opgelegd, bepaald door de hoogst aanwezige functie van het Praesidium.
De Kleuren worden gedragen in de vorm van het verenigingslint, onder de jas — tenzij anders bepaald door de Praeses. Het is ook aangewezen een polo, trui of T-shirt van Filii Lamberti te dragen bij activiteiten van de vereniging of bij vertegenwoordiging van de vereniging.
Afhankelijk van functie wordt Kleur op volgende wijze gedragen:
Kleding met het logo van Filii Lamberti wordt aangekocht door Filii Lamberti, zodat deze beschikbaar zijn voor alle (toegetreden) leden om aan te kopen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de Vice-Praeses en Quaestor.
Een Commilito kan, indien die blijk geeft van ernstige redenen, de schrapping van een andere Commilito aanvragen. Een stemming volgt slechts wanneer de motie gesteund wordt door een tweede persoon uit het huidige Praesidium.
De schrapping wordt enkel aanvaard als minimaal twee derde van het voltallig Praesidium van dat academiejaar hiervan voorstander zijn. Indien de Commilito in kwestie een Schacht is, moet er daarnaast een vijfzevendemeerderheid of instemming van de Schachtenmeester bekomen worden.
De schrapping van een toegetreden lidmaatschap mag nooit gebeuren onder invloed van een persoon buiten de vereniging
Filii Lamberti is een gemengde vereniging en relationele problemen binnen of buiten de vereniging mogen geen aanleiding geven tot het schrappen van een toegetreden lidmaatschap.
Elke ontzetting uit een functie vereist dezelfde formaliteiten als in Art.4.3.
Iedere Commilito kan zich kandidaat stellen voor een functie binnen het Praesidium. Alle kandidaten voor de functie Praeses kunnen zich bekendmaken via brief, al dan niet digitaal, gericht aan de huidige Praeses. Daarnaast dient de kandidatuur voor Praeses ook aan de rest van de vereniging te worden bekendgemaakt via een op dat moment gebruikelijk communicatiekanaal en de valven aan het verenigingslokaal. Kandidaturen van Commilitones die geen Ouderejaars zijn voor de dag van de verkiezingen worden nietig verklaard, tenzij bij uitzondering bepaald door de Praeses. In dit geval moet de Commilito ontgroend zijn voor de overdracht.
Jaarlijks worden alle leden van het Praesidium bij anonieme stemming verkozen.
De datum van de stemming wordt door het Praesidium minstens 10 lesdagen op voorhand aangekondigd via de FLITS, de website, en de facebookgroep van Filii Lamberti.
Kandidaten verdelen zich in ploegen en per ploeg wordt een kieslijst en de ploegnaam binnengebracht bij de Praeses van Filii Lamberti, minstens één lesweek voor de stemming, tenzij anders bepaald door de Praeses.
Een verkiezingsploeg mag geen gebruik maken van de infrastructuur of naam van Filii Lamberti, tenzij anders bepaald door de Praeses. Het tekenen van contracten kan wel samen met de Praeses gedaan worden om de persoonlijke aansprakelijkheid van de verkiezingsploeg te verminderen.
Alle (toegetreden) leden zijn stemgerechtigd.
De Praeses heeft twee ploegstemmen en twaalf voorkeurstemmen die te verdelen zijn als tweemaal drie stemmen, tweemaal twee stemmen en tweemaal één stem (dus in totaal over zes verschillende personen). In het geval dat de Praeses opnieuw opkomt voor de functie Praeses vervallen deze en heeft de Praeses hetzelfde aantal stemmen als andere leden.
Huidige (toegetreden) leden van Filii Lamberti hebben allen één ploegstem en zes voorkeurstemmen, te verdelen als drie stemmen, twee stemmen en één stem (dus in totaal over drie personen).
Telefonisch stemmen gebeurt via de gsm van de Praeses. Tekstberichten zijn niet toegestaan. Hij zal telefonisch de stem aannemen en valideren.
Een volmacht moet op papier of digitaal vastgelegd worden, gedateerd, met handtekening en vermelding van wie de stem mag uitbrengen.
De stemmen worden geteld door de Praeses en Vice-Praeses. In het geval dat de Praeses opnieuw opkomt voor de functie Praeses mag die niet aanwezig zijn bij de telling en wordt die vervangen door een Pro-Senior. Bij uitzondering kan ook de Vice-Praeses vervangen worden door een Pro-Senior. In het geval dat er voor één of beide tellers geen vervanging gevonden wordt onder de Pro-Senioren, kan vooraf een ander (oud-)Praesidiumlid aangesteld worden.
De bekendmaking vindt plaats op de dag van de stemming via dezelfde kanalen als de oorspronkelijke kandidatuurstelling (conform §5.1) en de valven aan het verenigingslokaal
Indien een ploeg meer dan twee derde van de ploegstemmen heeft, is de volledige ploeg verkozen en worden de functies verdeeld zoals op de kieslijst.
Indien geen enkele ploeg volledig verkozen is, worden de functies verdeeld aan de hand van de voorkeurstemmen. De persoon met de meeste voorkeurstemmen mag het eerst diens functie kiezen. Een eventuele gelijkstand in voorkeurstemmen kan worden opgelost met volgende criteria in dalende prioriteit: aantal afgewerkte praesidiumjaren, anciënniteit binnen de vereniging, alfabetische rang van achternaam. Uiteindelijk heeft de verkozen Praeses (persoon die als eerste de functie kon kiezen) wel het laatste woord over wie die meeneemt in diens Praesidium.
Personen die genoodzaakt zijn te kiezen voor een functie die ze niet willen uitvoeren, kunnen deze afstaan. Dit dient te gebeuren 1) vóór de overdracht, 2) met goedkeuring van de verkozen Praeses, en 3) aan een andere Commilito die op ten minste één kieslijst van Filii Lamberti stond. Indien de verkozen Praeses zijn functie afstaat, verliest die ook diens zeg over de opbouw van het Praesidium.
De overdracht gebeurt na het tweede deel van de overdrachtscantus.
Tijdens de eerste twee delen is elk lid van het opkomend Praesidium gekoppeld aan een lid met dezelfde functie van het aftredend Praesidium en aan Ouw Zakken die de functie uitgevoerd hebben. Als de functie niet aanwezig is, wordt het opkomend Praesidiumlid gekoppeld aan een vrijwilliger, met voorkeur de verkozen Praeses.
Verder verloopt de overdracht volgens de blauwe bladzijden van de codex van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond Leuven.
Het huidig Praesidium kan het opkomende Praesidium opleggen een barbecue te organiseren waarop de overdrachtscantus aansluit.
De doop en ledenvoorstelling verlopen steeds volgens het doopcharter van de Universiteit Hasselt.
Drill en Aanstelling van doopouders
Tijdens de drill dienen Stronten te bewijzen dat zij fysiek bekwaam zijn om Schacht te worden van Filii Lamberti. Daarna worden ze aan de vereniging voorgesteld met ludieke opdrachten en worden ze toegewezen aan hun doopouder. Op de voorstelling zijn enkel Ouderejaars toegelaten en enkel vettig gedoopte leden mogen doopouder zijn. De Praeses, Schachtenmeester en Schachtentemmer(s) mogen geen doopouder zijn.
In het uitzonderlijke geval dat een Stront niet aanwezig kon zijn op de voorstelling, wordt een praesidiumlid door het Hoog-Praesidium toegewezen als doopouder.
Doopweek
De Stronten krijgen tijdens deze week allerlei ludieke opdrachten van hun doopouder. Deze periode zal eindigen met de doop en (indien mogelijk) uit minimum drie en maximum acht lesdagen bestaan.
De doop
De Stronten verzamelen nabij het Filiikot op de Universiteit Hasselt. Ze zijn verkleed volgens een thema, bepaald door de Schachtenmeester en Schachtentemmer(s). Zij bepalen het verdere verloop van de doop, dat tenminste uit een “vettig deel” bestaat. Idealiter gaat hier een deel aan vooraf waarbij het groepsgevoel binnen de strontengroep wordt aangewakkerd. Het “vettig deel” is enkel toegankelijk voor Commilitones die vettig gedoopt zijn door Filii Lamberti of bij een andere vereniging een gelijkaardige ervaring hebben opgedaan. Na dit deel volgt de eedaflegging en zijn de Stronten Schachten geworden. Hierbij wordt verwacht dat de Stronten eerst een beker schachtenpap en daarna een pint (al dan niet alcoholisch) met zout ad fundum drinken.
Verder verloopt de eedformule volgens de blauwe bladzijden van de codex van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond Leuven.
Het Praesidium kan beslissen om Stronten te bierdopen. Dit gebeurt op een cantus, waar de Stront plaatsneemt aan de Schachtentafel. Tijdens de eerste twee delen van deze cantus is de Stront gekoppeld aan een of meerdere Ouderejaars, te bepalen na een korte voorstelling.
Tussen het tweede en derde deel legt de Stront de eed af en is hij Schacht geworden. Hierbij wordt, net zoals bij een normale doop, verwacht dat de Stronten eerst een beker schachtenpap en daarna een pint (al dan niet alcoholisch) met zout ad fundum drinken.
Een bierdoop is niet gelijkgesteld aan een gewone doop. Indien een bierdoper verkozen zou worden tot Praeses, Schachtenmeester of Schachtentemmer volgt er een vettige doop georganiseerd door het vorige Praesidium zoals beschreven volgens Art.3.1.
Een bierdoop vindt plaats niet vroeger dan november en niet later dan februari.
Elk jaar, rond de oprichtingsdatum van de oorspronkelijk feitelijke vereniging, wordt de Dies Natalis gevierd met een cantus. Voor deze cantus worden alle leden via de gankelijke communicatiekanalen op de hoogte gebracht. Ouw Zakken worden via mail op de hoogte gebracht.
In geval van een lustrum zal een week van festiviteiten georganiseerd worden.
De ontgroening vindt plaats aan het einde van het academiejaar. Hier wordt beslist of de Schacht wordt toegelaten tot de Ouderejaars of niet.
Om ontgroend te worden moet een Schacht tweederdemeerderheid van de stemmen krijgen van het Praesidium. Deze stemming gebeurt voor de ontgroeningscantus en ieder Praesidiumlid heeft één stem. Indien een Schacht wel een gewone meerderheid haalt maar geen tweederdemeerderheid, kan er opnieuw gestemd worden over die Schacht op vraag van de Schachtenmeester. Dit kan gepaard gaan met een extra opdracht die de Schacht moet vervullen tegen een nieuwe stemmingsdatum.
Bij voorkeur wordt aan volgende voorwaarden voldaan door een Schacht eer die goedkeuring krijgt voor de ontgroening:
De uitslag van de stemming wordt nooit bekendgemaakt aan de Schachten. Deze beslissing kan namelijk nog steeds herroepen worden op de ontgroeningscantus bij uitzonderlijke omstandigheden. Om praktische redenen kan beslist worden om enkel Schachten die de stemming gehaald hebben uit te nodigen voor de ontgroening.
Tijdens de eerste twee delen van deze cantus is de Schacht gekoppeld aan een of meerdere Ouderejaars, te bepalen na een korte voorstelling.
Tussen het tweede en derde deel legt de Schacht de eed af en is deze Ouderejaars geworden.
Alle Commilitones van de vereniging dienen de Blauwe Bladzijden van de Codex van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond Leuven te kennen, alsook zo de Statuten en het Intern Reglement van Filii Lamberti, en waar gepast ernaar te leven.
Een aantal liederen moeten de (toegetreden) leden van de vereniging kunnen zingen zonder behulp van de Codex, nl.:
De Ouw Zakken mogen hierop aanwezig zijn, maar hebben geen stemrecht.
Het Praesidium tracht minstens eenmaal per week te vergaderen tijdens het academiejaar, uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Een vergadering wordt geleid door de Praeses. Alle belangrijke beslissingen dienen door het Praesidium genomen te worden door stemming. Elk lid van het Praesidium heeft één stem, bij gelijkheid van stemmen beslist de Praeses. De Praeses heeft een veto, tenzij anders beslist wordt door twee derde van het Praesidium.
Tijdens de dagelijkse werking kan het zijn dat er snel kleine beslissingen genomen moeten worden. Dit kan ieder Praesidiumlid apart, maar bij voorkeur wordt er raad gevraagd aan een lid van het Hoog-Praesidium. Als het om geldtransacties gaat, moet de Quaestor steeds op de hoogte worden gebracht.
Het Praesidium begint het jaar met een startkapitaal van €2000. Het bedrag als resultaat van de verkiezingen wordt hierbij opgeteld.
Het aftredend Praesidium stort daarom ook alles vanaf €2000 over op de lustrumspaarrekening.
Op de lustrumspaarrekening hebben, bovenop het huidige Hoog-Praesidium, ook de twee recentste Pro-Senioren machtiging om te controleren op misbruik. De lustrumspaarrekening dient enkel om lustra te financieren.
Iedere Commilito kan te allen tijde de statuten en het intern reglement raadplegen op de website van Filii Lamberti.
Overtredingen tegen het intern reglement worden uiteraard bestraft. De strafmaat wordt bepaald door de Praeses, die eventueel de Dominus Morum hiervoor kan inschakelen. Geldboetes zijn echter niet toegelaten.
Elk Praesidiumlid is verplicht de statuten en het intern reglement te lezen en een getekende versie aan de Praeses te overhandigen binnen de eerste twee weken van het academiejaar.
Wijzigingen van de statuten en het intern reglement gebeuren volgens de voorschriften van de statuten.
Laatste wijziging intern reglement: 14 maart 2024
Een link naar het vectorbestand: https://filii.be/img/schild-color.svg
Het schild van Filii Lamberti ziet er uit als volgt:
De tekst van het Filii-lied:
De zonen en dochters van Lambertus
Tellen met de eenheid 'vat'
Bij alle wiskundige problemen
Hoort een pint van 't gerstenat
Van 's avonds laat tot 's morgens vroeg
Drink ik mijn glas Krambambouli
Krambimbambambouli, Krambambouli
Ook zij die Natuurkunde studeren
Houden het bij een goeie pint
Om arbeid en energie te leren
Is het bier zo welbemind
Toujours fidèle et sans souci
C'est l'ordre du Crambambouli
Krambimbambambouli, Krambambouli
Na uren 't computerscherm te lezen
Is de keel zo droog als wat
Om van deze ziekte te genezen
Pakken we 'n pintje van het vat
Al tel je helemaal rond de klok
Ik nam nog nooit mijn laatste slok
Krambimbambambouli, Krambambouli
En als we alle kennis zijn vergeten
Maken we ons geen zorgen hier
Er is één ding dat we altijd weten
Zolang er leven is, is er bier
Het strijddevies van Filii:
"Is er geen bier, dan zijn we 'r nie!"
Krambimbambambouli, Krambambouli